Üst düzey bir komutan POLITICO’ya verdiği demeçte, yeni bir NATO-Ukrayna merkezinin ittifakın Rusya’ya karşı üstünlük sağlamasına yardımcı olacağını söyledi.
By Laura Kayali
NATO, Vladimir Putin’in saldırısına daha iyi hazırlanmak için Ukrayna’daki üç yıllık savaştan nasıl dersler çıkarabilir?
Önümüzdeki ay Polonya’da açılacak olan ve NATO yetkilileri, siviller ve Ukraynalıların insansız hava aracı savaşı, hava savunması, yapay zekâ ve sivil halkın dayanıklılığı gibi alanlarda öğrenilenleri inceleyecekleri yeni bir merkezin amacı da bu.
Merkezin adı NATO-Ukrayna Ortak Analiz, Eğitim ve Öğretim Merkezi (JATEC) olacak ve kuzeydeki Bydgoszcz kentinde yer alacak.
NATO’nun Müttefik Dönüşümünden Sorumlu Yüksek Müttefik Komutanı Amiral Pierre Vandier POLITICO’ya verdiği mülakatta, “Üç yıl geçti ve düşmanın da hızla ve büyük ölçekte uyum sağladığını bilerek neleri öğrendiğimiz ve neleri değiştireceğimiz konusunda gerçek bir soru var” dedi.
Vandier, araştırılacak ana alanlardan birinin Ukrayna savaşının uzay çağı teknolojisini acımasız siper savaşı ve topçu bombardımanlarıyla nasıl birleştirdiğine odaklandığını söyledi ve bunu ‘Birinci Dünya Savaşı ile geleceğin savaşı arasında bir karışım’ olarak tanımladı.
“Bugün, eski platformlar – tanklar, uçaklar, gemiler – ve insansız sistemler, yani robotik ve IT kullanan yeni yetenekler arasındaki karışımı daha iyi görebiliyoruz” dedi.
Ukraynalı askerler siperlerde savaşıyor ve bir asırdan daha uzun bir süre önce aşina oldukları şekilde topçu kullanıyorlar ama aynı zamanda insansız hava araçları, yapay zeka ve uzay iletişimini de kullanıyorlar. Fransız amiral sonuç olarak Ukrayna’nın topçularının daha verimli ve dolayısıyla daha ölümcül hale geldiğini açıkladı.
Bu tür derslerin NATO’nun ‘konvansiyonel ve stratejik olarak güvenilir’ kalması için çok önemli olduğunu söyledi.
JATEC geçtiğimiz Haziran ayında Washington’da düzenlenen NATO zirvesinde liderler tarafından resmen onaylandı. Kiev ittifaka katılmak için hala resmi bir davet beklerken, merkez ilk ortak NATO-Ukrayna kurumu olarak tanıtıldı.
Ukraynalı askerler siperlerde savaşıyor ve bir asırdan daha uzun bir süre önce tanıdık gelecek şekilde topçu kullanıyorlar. | Genya Savilov/Getty Images
Merkezin kuruluşu aynı zamanda NATO’nun Soğuk Savaş sonrasında Afganistan ve Mali gibi uzak ülkelerdeki ayaklanmalara karşı koyma ve keşif savaşından uzaklaşarak Rusya’ya karşı olası bir yüksek yoğunluklu çatışmaya hazırlanmaya odaklanmasını da yansıtmaktadır.
Üye devletler konvansiyonel savaşların nasıl yapılacağını yeniden öğrenme, eğitim ve askeri tatbikatları yeni gerçekliğe uyarlama ve son üç yılda savunma harcamalarında büyük bir artış sürecindedir.
Vandier, “Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir şekilde ihmal edilmiş olan konulara geri dönüyoruz” dedi.
Rusya’nın süzülen bombalarına karşı
JATEC başlangıçta 20’si Ukraynalı olmak üzere 70 kişiyi istihdam edecek ve bu sayının artması bekleniyor. İttifakı savaşın geleceğine hazırlamaktan sorumlu olan NATO’nun Müttefik Dönüşüm Komutanlığı altında faaliyet gösterecektir.
Alınan dersler Müşterek Harp Merkezi ve Müşterek Kuvvet Eğitim Merkezi’nin askeri tatbikatlarına dahil edilecek.
Tuğamiral Placido Torresi POLITICO’ya yaptığı açıklamada merkezin Ukrayna’nın NATO ile birlikte çalışabilirliği, sivil altyapının korunması ve ‘Rusya’nın savaş sırasında başarıyla kullandığı Lancet mobil mühimmatları ve süzülen bombalar gibi silahlara karşı savunma’ üzerinde çalışarak işe başlayacağını söyledi.
ACT’nin çok alanlı güçten sorumlu genelkurmay başkan yardımcısı Torresi, Vandier tarafından ‘JATEC’in babası’ olarak tanımlanıyor.
Torresi, JATEC’in nihayetinde NATO ile Ukrayna silahlı kuvvetleri arasında eğitim ve doktrin gibi alanlarda işbirliğini daha iyi geliştirmek için savaş alanı geri bildiriminin ötesine geçeceğini söyledi ve merkezin sivil bir boyutu da olduğunu sözlerine ekledi.
Ancak merkezin ilk günlerinde ana odak noktalarından birinin silah ve savaş taktiklerinin analizi olması bekleniyor.
Aralık ayında Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı ACT’den Ukrayna’da kullanılan hava savunma sistemlerini test etmesini istedi.
‘Birkaç hafta içinde bu malzemeleri elde ettik, sahaya sürdük ve NATO için uygunluklarını değerlendirebildik’ diyen Vandier, gizli oldukları için daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı. “Yarın bu JATEC’in işi olacak.
NATO, Vladimir Putin’in saldırısına daha iyi hazırlanmak için Ukrayna’daki üç yıllık savaştan nasıl dersler çıkarabilir | Havuz Fotoğrafı: Alexander Kazakov Getty Images aracılığıyla
Silah geliştirmeye odaklanmak kilit önem taşıyor çünkü Moskova da öğreniyor – özellikle elektronik savaş alanında. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından bu ay yayınlananbir makaleye göre, ‘Rusya ve Ukrayna hem insansız hava araçları hem de insansız hava aracı teknolojileri için hızlı inovasyon döngüleriyle bir kedi-fare oyunu oynuyor.
Vandier, Ukrayna cephesinde drone yazılımının ömrünün yaklaşık bir buçuk ay olduğunu söyledi.
‘Kılıcın her zaman keskin kalmasını sağlamak için her zaman çalışan ekipler var çünkü çok hızlı çalışan bir kalkan var. Bu sürekli bir adaptasyon savaşı,” diye açıkladı Fransız amiral.
Devasa laboratuvar
Ukrayna aslında askeri yapay zeka için devasa bir laboratuar haline geldi ve Batılı savunma müteahhitleri savaşı ekipmanlarını keskinleştirmek için kullanmayı umuyor.
Örneğin KNDS France ve Avrupalı bir savunma teknolojisi girişimi olan Helsing, Fransız şirketinin amiral gemisi Caesar kundağı motorlu obüsünün yapay zeka ile geliştirilmiş bir versiyonunu Ukrayna’daki savaş alanlarında test ediyor.
NATO orduları tarafından giderek daha fazla kabul gören bir başka ders de insansız hava araçlarının önemi. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi analizinde Batı’yı gerekli yerlerde insansız hava aracı üretimini hızla arttırmaya ve bileşenler için Çin’e bağımlılığı sınırlamaya çağırdı.
Vandier sonuçta NATO’nun, Kiev ittifaka katılsa da katılmasa da Ukrayna’nın deneyimlerini bünyesine katmak zorunda kalacağını söyledi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı başlangıçta JATEC’i ‘Ukrayna’nın NATO üyelik sürecini hızlandırmanın’ bir yolu olarak sunmuş olsa da Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanmasından bu yana konu çok daha karmaşık bir hal aldı. ABD’nin yeni başkanı Ukraynalıları ittifaka kabul etme konusunda selefinden daha az istekli.
‘JATEC’in önemi Ukrayna’nın NATO’ya katılıp katılmayacağı sorusundan bağımsızdır’ diyen Fransız amiral, “her halükarda Ukrayna bir NATO ortağıdır ve onun derslerine ihtiyacımız olacaktır” diye ekledi.
Orjinal Makale: How Ukraine inspired NATO’s new task force to deter Putin
Photo: A French artillery team takes part in a NATO live fire exercise in Finland late last year. Adm. Pierre Vandier said the use of artillery in Ukraine provided lessons for NATO. | Leon Neal/Getty Images