AB, ABD ve Çin ile iki cepheli ticaret savaşına hazırlanıyor

Ömer Miraç APAYDIN

Pekin ile bir yıllık ticaret anlaşmazlığı doruk noktasına ulaşırken, Brüksel Donald Trump ile yeni bir hesaplaşmaya hazırlanıyor

Camille Gijs

BRÜKSEL — Avrupa zaten Çin ile soğuk bir ticaret savaşında. ABD ile sıcak bir savaşla başa çıkabilir mi?

ABD’nin korumacı Donald Trump’ı Beyaz Saray’a geri döndürebilecek tarihi bir başkanlık seçimi düzenlediği şu günlerde Ursula von der Leyen’in karşı karşıya olduğu ikilem bu. AB için yürütme komisyonu başkanının ikinci bir döneme başlaması ve yeni yönetimini kurmasıyla birlikte bir kırılganlık anı.

Trump, Pekin’i %60’a varan cezalandırıcı tarifelerle vurmakla ve diğer tüm ülkelere %10 ila %20 oranında vergi koymakla tehdit etti. Bunlar Avrupa üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacak, transatlantik ticareti durduracak ve aynı zamanda yaygın Çin ihracatını Avrupa’nın nispeten açık pazarına yönlendirecek.

Çin’in elektrikli araçlarına karşı %35’e varan kendi koruyucu vergileri sadece birkaç gün önce yürürlüğe girdiğinden, Avrupa Birliği yakında bunların Çin dalgasını durdurmak için yeterli olmadığını görebilir. Peki Brüksel, Çin konusunda geri adım atmalı ve önce Trump ile mi anlaşmalı? Yoksa iki katına mı çıkmalı?

İki büyük ticaret ortağıyla kavga etmek, Avrupa’nın ve durgun ekonomisinin ihtiyaç duyduğu son şeydir.

“Ticaret savaşlarından ve iki taraftan gelen şoklardan kaçınmalıyız,” dedi bir AB yetkilisi, serbestçe konuşmak için isminin açıklanmasını istemedi. “Zaten birçok şok yaşadık,” diye eklediler, Covid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen işgal etmesinin ardışık darbelerine atıfta bulunarak.

Von der Leyen’in bir sonraki ticaret komiseri Maroš Šefčovič, Pazartesi günü, ABD’nin kritik oylamasının arifesinde Avrupa milletvekilleri tarafından sorguya çekilmeden önce yayınlanan yazılı cevaplarda strateji hakkında bazı ipuçları verdi.

ABD ile ticaret konusunda, Avrupa çıkarlarını “iddialı bir şekilde savunacağına” yemin ederken, çözülmemiş ikili sorunlara “dostane çözümler” aradığını söyledi – bu da Brüksel’in Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in hala galip geleceğine dair umut beslediği izlenimini veriyor.

Pekin’e doğru, Šefčovič “Çin’in devlet odaklı ekonomik modelinin ve endüstriyel politikasının olumsuz dışsallıklarını” vurguladı.

Şok kaçınma

İlk bakışta, Šefčovič’in satırları Brüksel’in hala Çin’i daha büyük bir tehdit olarak gördüğünü gösteriyor.

Aynı zamanda, von der Leyen’in en üst düzey yardımcıları yoğun bir şekilde savaş oyunu senaryoları oynuyor ve muzaffer bir Trump tam ölçekli bir ticaret savaşı başlatması durumunda geri misilleme planları hakkında AB üye ülkelerine brifing veriyor. Diplomatlara göre, toplantılarda Washington’un Ukrayna’ya askeri desteğini çekmesi durumunda ne olacağı ve Trump’ın herhangi bir tarifesinin ne kadar yüksek olacağı ele alındı.

Şekil 2: Maroš Šefčovič, 4 Ekim 2024’te Avrupa milletvekilleri tarafından sorguya çekilmesinden önce stratejiye dair bazı ipuçları verdi. | John Thys/AFP Getty Images ile

Çin cephesinde, soğuk savaş geçen Salı günü, Çinli üreticilerin tüm tedarik zinciri boyunca devlet sübvansiyonlarından haksız yere faydalandığını tespit eden bir soruşturmanın ardından Komisyon’un elektrikli araç ithalatına %35’e kadar vergi koymasıyla doruk noktasına ulaştı.

Şimdilik misilleme oldukça nazik, Pekin şimdiye kadar sadece AB brendi ihracatını vurdu – Paris’in elektrikli arabalar soruşturmasını başlatma lobisine yanıt olarak Fransız Konyak üreticilerini hedef alan hassas bir önlem (Çin ayrıca Avrupa menşeili domuz eti ve süt ürünlerine yönelik soruşturmalar açtı).

Fransa Ticaret Bakanı Sophie Primas, Avrupa’nın zayıf iç talebi telafi etmek için Çin’in ihracatı teşvik etme stratejisine ölçülü bir şekilde yanıt verdiği mesajını iletmek için Pazar gününden itibaren Şanghay’ı ziyaret edecek.

Primas, POLITICO’ya verdiği bir röportajda, “Ben de Çin ile tırmanan bir ticaret savaşına girmek istemiyorum,” dedi. “Bu tırmanıştan kaçınmamız gerekiyor – ve aynı zamanda kaslarımızı göstermeliyiz.”

Elektrikli araç soruşturmasının en güçlü rakibi ve Çin’deki en büyük AB yatırımcısı olan Almanya, Pekin’in “cezalandırıcı” vergilere “doğal olarak” yanıt vermesini bekliyor.

Ancak tarafların hiçbiri şok ve dehşetten bahsetmiyor.

Adı açıklanmayan bir Çinli iş insanı, “Karşı önlemler ileride daha da artırılacak” dedi. “Bu aşamada, Çin ve Avrupa’nın ticari anlaşmazlığımızı sulandırması ve kontrol altına alması kendi çıkarına.”

Madalyonun diğer yüzü

Trump’ın zaferi AB’yi Çin ile çok fazla uğraşmamaya ikna etse bile, dikkate alınması gereken başka bir senaryo daha var.

Bu, Trump’ın tarife tehdidinin, anlaşmanın sanatında kendini beğenmiş bir ustanın yalnızca bir açılış teklifi olduğu varsayımına dayanıyor ve onun gerçekten yapmak istediği şey, Çin’e karşı ortak bir cephe oluşturmak için Avrupa’yı müzakere masasına getirmek.

“ABD ve AB, Çin’e ekonomik sistemini değiştirmesi için baskı yapmak üzere bir araya gelebilir,” dedi uluslararası ticaret ve Çin konusunda uzmanlaşmış Singapur Yönetim Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Henry Gao.

Bu, Trump’ın ilk döneminde ABD, AB ve Japonya’nın, Pekin’in Avrupa, Amerikan veya Japon rakiplerini saldırgan bir şekilde zayıflatan ve onlardan pazar payı talep eden şirketlere sübvansiyonlar vermek gibi piyasa dışı uygulamalarını engellemek için güçlerini birleştirdiklerinde gerçekleşti.

Von der Leyen, kendi ilk döneminde bir dizi ticaret savunma aracı geliştirdi ve bunları kullanma konusunda giderek artan bir isteklilik gösterdi. İkinci dönemdeki gündeminde, daha iddialı bir ekonomik dış politikanın parçası olarak ekonomik güvenliğe – veya Avrupa’nın son teknoloji ve araştırmalarının düşman ellere düşmemesini sağlamaya – öncelik verildi.

Gao, Çin’in kendi gözünde AB ile ilgili sorunun, Pekin ve Washington arasındaki potansiyel gerginliklerle karşılaştırıldığında “önemsiz bir çatışma” olduğunu ekledi.

Ve bu sadece Trump için geçerli değil. Mayıs ayında Joe Biden yönetimi Çin elektrikli araçlarına uygulanan tarifeleri dört katına çıkararak %100’e çıkardı; bu da AB’nin çok daha düşük vergilerini yetersiz kıldı.

“Donald Trump veya Kamala Harris, Cumhuriyetçiler veya Demokratlar arasında kim kazanırsa kazansın, Çin’i rakip olarak görüyorlar. Ancak Trump için bu aynı zamanda transatlantik ilişkiye de zarar veriyor,” dedi Çinli iş dünyasından biri.

İğne ipliği

Şimdilik blok hasar kontrol modunda kalmaya devam ediyor; iki ana ticaret ortağı jeopolitik bir çıplak yumruk mücadelesinde karşı karşıya gelirken Dünya Ticaret Örgütü’nün ticaret kural kitabına tutunuyor.

AB, Çin elektrikli arabalar vergilerini uyguladıktan sonra bile, tarifeleri geçersiz kılacak asgari fiyatlar belirlemek için itibar kurtarma amaçlı bir uzlaşma için fazla mesai yapmaya hazırlanıyor. Müzakerecilerin yakında Pekin’e gitmeleri bekleniyor; bu göreve ancak gerçekçi bir anlaşma olasılığı varsa gönderilecekler.

Avrupa’daki eski ABD ticaret temsilcisi yardımcısı Dan Mullaney, artan ticaret misillemesi döngüsünü kırmanın mümkün olabileceğini söyledi. Ancak, muhalif bir Trump, Brüksel ile Pekin arasında hâlihazırda yanan küçük yangınlara benzin dökerse, bunu söylemek yapmaktan daha kolay olabilir.

“Özellikle ticaret politikası ve tarifeler açısından kesinlikle önemli bir andayız. AB’nin elektrikli araçlara yönelik eylemi, temelde hepimizin onlarca yıldır kullandığı türden bir ticaret savunma aracı olduğu için bir ticaret savaşı misillemesini teşvik etmemeli,” dedi şu anda Atlantic Council’da bulunan Mullaney.

“İdeal olarak insanlar bu konuda akıllarını başlarına toplar ve bunun misilleme ve karşı misillemeye değecek bir şey olmadığına karar verirler,” diye ekledi.

Giorgio Leali raporlamaya katkıda bulundu.

Orjinal Makale: EU braces for two-front trade war with US and China 

Photo: Donald Trump has threatened to hit Beijing with punitive tariffs of up to 60 percent, and impose duties of 10 to 20 percent on all other countries. | Chandan Khanna/AFP via Getty Images

Total
0
Shares
Previous Post

AB’nin Trump’la ticaret savaşına yönelik oyun planı: ‘Hızlı ve sert bir şekilde karşılık ver’

Related Posts